Back to top

A Pozsonyi Kifli és a Magyar Pozsony a Kolozsvári Magyar Napokon

2018. júl. 13. - 23:42 | Korpás Árpád

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás és a Magyar Pozsony is ott lesz az idei Kolozsvári Magyar Napokon.

Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke a kolozsvári Korzo Egyesület meghívására tart majd előadást a pozsonyi civil szervezet tevékenységéről és a Magyar Pozsony idegenforgalmi projektről.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló, Ennivaló történelem című előadás 2018. augusztus 21-én 17 órakor lesz. Helyszín: K+ tér (Memorandumului/Unió utca 3.). A Korzo Egyesület a közös rendezvényen családi munkafüzet-sorozatát és annak legújabb darabját mutatja be.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulást 2010 decemberében alapította néhány Pozsonyban élő magyar nemzetiségű értelmiségi. A civil kezdeményezés a századforduló többnemzetiségű Pozsonyának egyik szimbólumáról, korának méltán világhírű édességéről Pozsonyi Kiflinek nevezte el magát, és a többnemzetiségű Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

A szervezet feladatai közt szerepel a Pozsonyban élő nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatása és bemutatása, Pozsony kortárs művészeti és kulturális életének támogatása, a pozsonyi lokálpatriotizmus erősítése és a város hírnevének népszerűsítése. A polgári társulás a kétnyelvű www.pozsonyikifli.sk, www.bratislavskerozky.sk kulturális és ismeretterjesztő jellegű internetes portál üzemeltetője és tulajdonosa. A weboldal a Pozsony kulturális életével és történelmével foglalkozó állandó rovatok mellett a szervezet örökségvédelmi tevékenységét (digitalizáció, adatbázis, virtuális kiállítás, interaktív térkép stb.) is tartalmazza. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendszeresen részt vesz a Pozsony kultúráját és történelmét népszerűsítő belföldi és nemzetközi projektek, rendezvények, kiadványok, dokumentumfilmek, kiállítások, workshopok szervezésében és lebonyolításában. A szervezet munkásságát 2018-ban díjjal ismerte el Ivo Nesrovnal, Pozsony város főpolgármestere, valamint a szlovákiai magyar helytörténészeket tömörítő Pro Patria Honismereti Szövetség.

A kolozsvári Korzo Egyesület öt fiatal és tettre kész művészettörténész közös munkája. Tematikus városnéző séták és gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésével szeretnék minél szélesebb közönségnek bemutatni Kolozsvár történeteit, művészetét, értékeit.

Fotó: A kolozsvári Mátyás szobor. Fadrusz János alkotása. (Forrás: Wikipédia/Erdélyi Mór fotográfus - Pesti Napló 1850-1930 ajándék album)

 

Hozzászólások

     KK KK   44  IIIII  QQQQQ 
pp pp KK KK 444 III QQ QQ
ppp pp KKKK 44 4 III QQ QQ
pppppp KK KK 44444444 III QQ QQ
pp KK KK 444 IIIII QQQQ Q
pp
Adja meg a biztonsági kódot.