Back to top

A Pozsonyi Kifli és a Magyar Pozsony a Kolozsvári Magyar Napokon

2018. júl. 13. - 23:42 | Korpás Árpád

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás és a Magyar Pozsony is ott lesz az idei Kolozsvári Magyar Napokon.

Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke a kolozsvári Korzo Egyesület meghívására tart majd előadást a pozsonyi civil szervezet tevékenységéről és a Magyar Pozsony idegenforgalmi projektről.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló, Ennivaló történelem című előadás 2018. augusztus 21-én 17 órakor lesz. Helyszín: K+ tér (Memorandumului/Unió utca 3.). A Korzo Egyesület a közös rendezvényen családi munkafüzet-sorozatát és annak legújabb darabját mutatja be.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulást 2010 decemberében alapította néhány Pozsonyban élő magyar nemzetiségű értelmiségi. A civil kezdeményezés a századforduló többnemzetiségű Pozsonyának egyik szimbólumáról, korának méltán világhírű édességéről Pozsonyi Kiflinek nevezte el magát, és a többnemzetiségű Pozsony történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

A szervezet feladatai közt szerepel a Pozsonyban élő nemzetiségek kulturális tevékenységének támogatása és bemutatása, Pozsony kortárs művészeti és kulturális életének támogatása, a pozsonyi lokálpatriotizmus erősítése és a város hírnevének népszerűsítése. A polgári társulás a kétnyelvű www.pozsonyikifli.sk, www.bratislavskerozky.sk kulturális és ismeretterjesztő jellegű internetes portál üzemeltetője és tulajdonosa. A weboldal a Pozsony kulturális életével és történelmével foglalkozó állandó rovatok mellett a szervezet örökségvédelmi tevékenységét (digitalizáció, adatbázis, virtuális kiállítás, interaktív térkép stb.) is tartalmazza. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás rendszeresen részt vesz a Pozsony kultúráját és történelmét népszerűsítő belföldi és nemzetközi projektek, rendezvények, kiadványok, dokumentumfilmek, kiállítások, workshopok szervezésében és lebonyolításában. A szervezet munkásságát 2018-ban díjjal ismerte el Ivo Nesrovnal, Pozsony város főpolgármestere, valamint a szlovákiai magyar helytörténészeket tömörítő Pro Patria Honismereti Szövetség.

A kolozsvári Korzo Egyesület öt fiatal és tettre kész művészettörténész közös munkája. Tematikus városnéző séták és gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésével szeretnék minél szélesebb közönségnek bemutatni Kolozsvár történeteit, művészetét, értékeit.

Fotó: A kolozsvári Mátyás szobor. Fadrusz János alkotása. (Forrás: Wikipédia/Erdélyi Mór fotográfus - Pesti Napló 1850-1930 ajándék album)

 

Hozzászólások

 lll   fff   2222    KK  KK          
lll ff 222222 KK KK nn nnn
lll ffff 222 KKKK nnn nn
lll ff 2222 KK KK nn nn
lll ff 2222222 KK KK nn nn
Adja meg a biztonsági kódot.