Back to top

Fadruszról szóló mesekönyv a Pozsonyi Kiflitől

2018. dec. 18. - 13:12 | Korpás Árpád
A pozsonyi származású Fadrusz János szobrászművészről jelentetett meg mesekönyvet a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.
 
A civil szervezet Pozsonyi mesék sorozatában kiadott kötet szerzője Forgács Péter, illusztrátora Szabó Réka. A történet főhőse egy 12 éves pozsonyi fiú, Dani, akit egy erdélyi kirándulás során annyira lenyűgöz Fadrusz kolozsvári Mátyás-szoborcsoportja, hogy hazatérve azonnal nyomozásba kezd az alkotóval kapcsolatban. Barátjával, Karimmal bejárják a szobrászművész életéhez, tevékenységéhez köthető pozsonyi helyszíneket.
A társulás idén több rendezvénnyel is megemlékezett Fadruszról, aki 160 évvel ezelőtt, 1858-ban született Pozsonyban, és 115 esztendővel ezelőtt hunyt el Budapesten. Idén októberben e két évforduló kapcsán kültéri (pop up) kiállítást rendezett a pozsonyi Duna-part Ľudovít Štúr-szoborcsoporttal szembeni részén. A projekt koordinátora Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli elnöke és ifj. Papp Sándor történész, a társulás alapítója volt. Az októberi magyar és szlovák nyelvű tárlat kurátora a szervezet alelnöke, Ján Vyhnánek várostörténész, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája. A 30 információs panelt ott helyezték el, ahol 1912-ben felállították Pfliegler János Fadruszt ábrázoló mellszobrát (1945 után eltávolították, a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében található). A Pozsonyi Kifli szeretné, ha a mellszobor ismét e közterületre kerülne.
Hornyák István idegenvezető, a szervezet tagja idén magyar és szlovák nyelvű tematikus sétát is tartott Fadrusz Jánosról.
A Pozsonyi Kifli alelnöke, Korpás Árpád idegenvezető az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon az ottani Korzo Egyesület meghívására előadást tartott a társulás munkájáról és Fadrusszal kapcsolatos rendezvényeiről.
A Fadruszról szóló kötet december 22-ig a pozsonyi adventi vásárban is megvásárolható a Pozsonyi Kifli standján (Ferenciek tere – Františkánske námestie, C15-ös bódé). Forgács Péter kötetét 2019 februárjában mutatják be Pozsonyban, majd további településeken is. A kötetről itt olvasható recenzió.

Hozzászólások

      666   2222  hh    bb   
cccc 66 222222 hh bb
cc 666666 222 hhhhhh bbbbbb
cc 66 66 2222 hh hh bb bb
ccccc 66666 2222222 hh hh bbbbbb
Adja meg a biztonsági kódot.