Back to top

Fadrusz-kiállítás és új kiadványok a Pozsonyi Kiflitől

2018. szep. 10. - 09:34 | Korpás Árpád
Kiállítás Fadrusz János szobrászművészről, új kiadványok és magyar nyelvű tematikus séták – több újdonsággal is jelentkezik ősszel a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás.
 
Fadrusz 160 évvel ezelőtt, 1858-ban született Pozsonyban, és 115 esztendővel ezelőtt hunyt el Budapesten. A társulás e két évforduló kapcsán kültéri (pop up) kiállítást rendez a pozsonyi Duna-part Ľudovít Štúr-szoborcsoporttal szembeni részén. Az ünnepélyes megnyitó október 4-én 17 órakor kezdődik.
A Štúr-szoborcsoport helyén 1897 és 1921 közt az alkotó Mária Terézia-szoborcsoportja állt, amelyet a két világháború közti csehszlovák időszak kezdetén szétzúztak. A 30 információs panelt ott helyezik el, ahol 1912-ben felállították Pfliegler János Fadruszt ábrázoló mellszobrát (1945 után eltávolították, a Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményében található). A projekt koordinátora Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli elnöke és ifj. Papp Sándor történész, a társulás alapítója. A két héten át megtekinthető tárlat kurátora a szervezet alelnöke, Ján Vyhnánek várostörténész, a képzőművészi kivitelezés pedig Szabó Réka munkája.
Szeptember 16-án (vasárnap) 14 órától Brogyányi Mihály idegenvezető a pozsonyi palotákról tart magyar nyelvű tematikus városnézést. Gyülekező a Grassalkovich-palota előtti Hodža téren (Hodžovo námestie).
Szeptember 30-án (vasárnap) Hornyák István idegenvezető Mátyás király és Pozsony című magyar tematikus sétájára várják az érdeklődőket (14.00, Fő tér, az Óvárosháza bejárata előtt).
Mivel a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot is Fadrusz alkotta, a Pozsonyi Kifli alelnöke, Korpás Árpád idegenvezető az augusztusi Kolozsvári Magyar Napokon az ottani Korzo Egyesület meghívására előadást tartott a társulás munkájáról és közelgő rendezvényeiről – virtuális sétával invitálva Fadrusz szülővárosába a Mátyás szülővárosában élőket.
A pozsonyi adventi vásár idejére több kiadvány is napvilágot lát a „Kifli” gondozásában. A Pozsonyi mesék című sorozat legújabb kötete – Forgács Péter munkája – ugyancsak Fadruszról szól. Szlovákul is elérhetővé válik Kacsinecz Krisztián Batka János városi főlevéltárosnak és zenekritikusnak szentelt könyve, amely tavaly jelent meg magyarul. Kiadják magyarul Viera Kamenická szlovákul már meglévő, zsidó történeteket tartalmazó meséskönyvét. Válogatáskötet készül továbbá a www.pozsonyikifli.sk legérdekesebb, legnépszerűbb várostörténeti írásaiból. A 2019-es Pozsonyi Naptár olyan felvételeket tartalmaz majd, amelyek a város hajdani híres fotográfusa, Kozics Ede és utódai műhelyében készültek a 19. század második és a 20. század első felében. (További részletek a www.pozsonyikifli.sk portál Eseménynaptár rovatában olvashatók.)
Fotó: A háttérben a Mária Terézia-szoborcsoport, az előtérben pedig a Fadruszt ábrázoló mellszobor egy korabeli képeslapon (A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás archívuma)

Hozzászólások

 333333  XX  XX  1       JJJ 
3333 XX XX 111 zzzzz JJJ
3333 XXXX 11 zz JJJ
333 XX XX 11 zz JJ JJJ
333333 XX XX 111 zzzzz JJJJJ
Adja meg a biztonsági kódot.